zondag 17 juli 2011

De Slag bij Saint-Denis

Op 14 augustus 1678 vond te Saint-Denis nabij Mons (Bergen) in Henegouwen een veldslag plaats tussen een geallieerd leger onder leiding van prins Willem III van Oranje-Nassau en Franse troepen onder leiding van maarschalk Francois Henri de Montmorency-Bouteville, hertog van Piney-Luxembourg.  Het geallieerde leger bestond uit Staatse, Brunswijkse, Brandenburgse en Münsterse troepen, aangevuld met een paar honderd Engelsen en wat Spaanse ruiterij, tesamen ca. 45.000 man. Zij dwongen de getalsmatig sterkere Fransen tot de terugtocht. Aan geallieerde zijde werden naar schatting 3000 militairen gedood of gewond, waaronder vele Staatse infanteristen. De Fransen verloren ongeveer 2000 man.
In 1678 liet de Haagse boekverkoper Pieter Hagen een pamflet drukken met daarop de namen van de gesneuvelde, gewond geraakte en gevangengenomen Staatse officieren. Geordend naar regiment en voorzien van annotaties heb ik deze namen op mijn website geplaatst; zie: http://www.hanleune.nl/militaire-geschiedenis/130-militaire-geschiedenis.

1 opmerking:

  1. Heel mooi! De Engelse versie van het pamflet over de Slag bij Seneffe geeft overigens nog meer naamsvarianten, als u er belangstelling voor heeft kan ik die wel even mailen.

    Heeft u ook de naam van het pamflet van Hagen?

    BeantwoordenVerwijderen